Mijn Atelier

Graag laat ik jullie meekijken naar het proces om van idee uiteindelijk tot een afgewerkt schilderij te komen.

Als eerste staat het Atelier op de agenda. Hierover kunnen we echter zeer snel handelen want vermits ik onvoldoende ruimte heb om een eigen atelier in te richten gebruik ik momenteel de woonkamer als tijdelijke werkruimte.

 

Handig om te weten!!!

Het meest gebruikt licht in de woonkamer is warm licht met een lichttemperatuur van ongeveer 2800-3200 Kelvin. Om de kleuren correct weer te geven bij te weinig natuurlijk daglicht zoals het laat op de avond schilderen wordt het best gebruik gemaakt van een lichtbron met een lichttemperatuur van ongeveer 6500K. Deze lichttemperatuur blijkt voornamelijk gebruikt bij de zogenaamde daglichtlampen of bij benadering ook de helderwitte TL-verlichting.

 

Ik maak zelf gebruik van TL-verlichting ( +/-6400K ) om mijn woonkamer van het nodige kunstlicht te kunnen voorzien. Je kan duidelijk een verschil zien in de weergave van de kleuren bij TL-Verlichting ( afbeelding1 / foto links ) of  hallogeenverlichting ( afbeelding1 / foto rechts ).

Verlichting

 

Van idee tot schilderij

Om jullie een idee te geven van de opbouw van een idee tot de uitvoering van een schilderij en de uren werk die in een werk worden gestoken plaats ik graag enkele werken en de opbouw hiervan op de voorgrond.

Altijd handig om bij de hand te hebben is natuurlijk pen en papier of tegenwoordig de draagbare telefoon om een idee of concept alvast te noteren als een idee zich wortelt. Ik heb alvast een eigen lijstje met de titel creaties-ideeën in mijn Kladblok staan. Verdere uitwerking van de ideeën noteer ik in een A4 tijdschrift waarbij ik extra achtergrondinformatie aangaande mijn project haal uit  tijdschriften, boeken, digitale media.

Informatie verzamelen
Afbeelding 2 – Kladblok & ideeënboek

 

Eens de nodige info verzameld … gaan we op zoek naar de nodige producten en locaties om het gekozen concept visueel uit te werken. Zo heb ik voor een project aangaande wicca in de middeleeuwen een brandstapel gemaakt van houten palen. De personages heb ik kunnen bemachtigen via verscheidene kanalen in recuperatiegoederen. ( afbeelding 3 ).

Locatie en opstelling
Afbeelding 3 – opstelling en locatie

Voor een ander project aangaande de Titanic moest ik dan weer op zoek naar krantenknipsels, afbeeldingen en een printer voor de noodzakelijke uitwerking.

Extra tijd kan dan ook nog worden besteed aan het zoeken naar een geschikte locatie.

 

Eens de foto’s genomen kunnen we beginnen met eventuele schetsen en kladwerken vooraleer er kan worden geschilderd op werkelijke grootte ( afbeelding 4 ).

Schets en voorstudie
Afbeelding 4 – Schets en voorstudie

 

 

Het schilderij:

Als ondergrond gebruik ik voor de werken die ik eens wil uitproberen synthetische doeken of karton. Voor recente creaties van eigen bodem gebruik ik tegenwoordig vaak linnen canvasdoek. Het verschil tussen synthetisch materiaal, katoen of linnen bepaald mede de kwaliteit en daardoor ook een deel van de kosten vermits linnen duurzamer en maatvaster is dan katoen en katoen tevens weer een andere kwaliteit omvat dan synthetisch materiaal.

Ook in de opbouw van het canvas en kader zit een groot verschil tussen machinaal en handvervaardigde producten. Op Afbeelding 5 staan machinaal en artisanaal vervaardigde kaders. Onbewerkt linnen heeft een beige-bruine kleur.

DSC04815
Afbeelding 5: schilderdoeken van Katoen, Linnen en Polyester

Alvorens te beginnen met schilderen breng ik een witte primer-grondlaag aan in drie lagen. Ook de machinaal reeds behandelde doeken voorzie ik voor alle zekerheid van een extra hechtlaag.

Verdere uitwerking van het proces is gepland in de nabije toekomst. Ik hoop U snel weer te mogen begroeten.

Vriendelijke groeten,

 

Back to Home            Back to Top of page